Stel je vraag

Wil je meer informatie ontvangen?
Laat het ons weten!

Verschillende regels voor pasfoto’s

De regels voor pasfoto’s zijn van groot belang bij het aanvragen van officiële documenten zoals een paspoort of identiteitskaart. Het is essentieel dat de foto aan bepaalde eisen voldoet.. In Nederland gelden er verschillende regels voor pasfoto’s, afhankelijk van de leeftijd van het kind.
Wij weten exact welke regels er gelden en zorgen ook voor een goede foto conform de eisen.

Kinderen tot en met 5 jaar

Voor kinderen tot en met 5 jaar gelden er specifieke richtlijnen voor het maken van een pasfoto. Deze regels hebben te maken met de herkenbaarheid van het kind op de foto.
Zo moet het gezicht volledig zichtbaar zijn, zonder obstructies zoals speentjes of knuffels. Daarnaast mag het kind lachen of een andere gezichtsuitdrukking hebben, zolang de ogen, maar goed zichtbaar zijn.

De achtergrond van de pasfoto moet egaal wit zijn, zonder storende elementen. Het kind hoeft niet recht in de camera te kijken; een lichte zijwaartse of schuine blik is toegestaan. Let er wel op dat het hoofd volledig in beeld is en dat beide ogen goed zichtbaar zijn.

Daarnaast gelden er specifieke regels voor baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten. In dat geval mag het kind op de foto liggen, maar alleen als de baby ondergrond ook wit van kleur is. Het gezicht van de baby moet recht naar voren gericht zijn en beide ogen moeten goed zichtbaar zijn.

Kinderen vanaf 6 jaar

Voor kinderen vanaf 6 jaar gelden andere regels dan voor jongere kinderen. Bij deze groep wordt er meer nadruk gelegd op een neutrale gezichtsuitdrukking en een recht naar voren kijkende houding. Het kind mag niet lachen, de mond moet gesloten zijn en beide oren moeten zichtbaar zijn.

De achtergrondkleur blijft egaal wit, zonder storende elementen. Het gezicht moet duidelijk in beeld zijn, met goede belichting en scherpte. Zowel de bovenkant als onderkant van het hoofd moeten volledig zichtbaar zijn.

Let op: bij oudere kinderen kan het voorkomen dat ze een bril dragen. In dit geval moeten de ogen goed zichtbaar zijn zonder reflectie of schaduw door de brilglazen. Ook mogen er geen hinderlijke schitteringen of weerspiegelingen aanwezig zijn.

Conclusie

Het maken van een goede pasfoto voor kinderen vereist aandacht en zorgvuldigheid. De regels voor pasfoto’s zijn anders voor kinderen tot en met 5 jaar dan voor 5 jaar en ouder. Het is belangrijk om deze regels te volgen, zodat de pasfoto geaccepteerd wordt bij het aanvragen van officiële documenten.

Het is verstandig om een professionele fotograaf in te schakelen die bekend is met de specifieke richtlijnen voor pasfoto’s. Zij kunnen ervoor zorgen dat de foto aan alle eisen voldoet en een geldig identificatiemiddel kan worden. En voorkomt u teleurstellingen.

Zoek dus naar een fotograaf die ervaring heeft met het maken van pasfoto’s voor kinderen. Dan weet je zeker dat je een kwalitatieve foto krijgt die aan alle regels voldoet.

RDW locatie wijzer
Google review maken
Eisen pasfoto rijksoverheid
Onze locaties, afspraak maken, rijbewijs.